• Home
  • /
  • Tips
  • /
  • Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam
Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam

Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam

Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam pula kali ini yang ditanya, tapi tak mengapa saya tidak penat untuk menulis dan teruskan menulis kerana saat ini saya sudah bergelar menjadi seorang penulis tegar. Usah segan dalam berkawan walaupun kadang-kadang kita ditikam dari belakang.

Dunia kawan dunia teman dan dunia lawan. Di mana saja kita berada kita harus berwaspada dengan siapa sekalipun.

Ingat berwaspada bukannya buruk prasangka. Elakkan kenakan orang baru lah orang tidak buruk prasangka kepada kita.

Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam

Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam

Kawan yang jenis mana lagi anda mahukan dan rupa jenis mana lagi anda inginkan?

Asas utama dalam kawan ini ialah kepercayaan, jika saya tidak percaya pada anda maka anda juga tidak harus percaya pada kerana kepercayaan selepas pihak tidak akan memberikan hasil yang menarik.

Jadi asasnya jangan sesekali kita sangsik dengan orang yang kita berkawan, kerana itu boleh membentuk satu aura dan perspektif negatif dalam diri kita sendiri.

Tidak perlu fikir panjang bagaimana ingin berkawan dengan seseorang dalam Islam, cukup sahaja dengan kata-kata ini:

Jika engkau ingin bersahabat dengan seseorang, buatlah dia marah. Maka, jika dia tetap berlaku adil kepadamu dalam kemarahannya, jadikanlah ia sahabatmu. Tetapi jika tidak demikian tinggalkanlah dia” Saidina Ali

Kawan, Suka dan Teman

Kawan berbeza dengan seorang kawan baik dalam persepsi kehidupan kita. Kehidupan seorang lelaki atau perempuan tidak terkecuali dalam konflik serta salah faham antara kawan.

Perempuan dilihat lebih sensitif dalam isu berkawan, lelaki pula dilihat sangat pantang dalam berkawan.

Seboleh-bolehnya mereka tidak mahu campurkan isu kawan dengan isu perempuan dan paling tidak suka perempuan menyibuk dalam isu kawan.

Jadi pilihlah jalan hidup yang terbaik untuk bersama kawan yang mana satu dalam kehidupan seharian, adakah kawan itu seorang teman atau sekadar kawan.

Kawan saat suka memang menyeronokkan tapi lebih manis dan indah jika kawan itu juga yang meneman kita di saat kita dalam kesedihan dan kejatuhan.

Sudah Bertunang? Ingin Berkahwin? Klik Disini!

Terima Kasih Kawan Daripada Teman

Cara-Cara Cari Kawan Dalam Islam

Di kesempatan yang ada pada hari yang mulai sebegini saya ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang telah membantu saya ketika saya berada dalam saat kesusahan.

Terima kasih kepada yang telah menghulurkan tangan menarik saya kembali ke jalan yang lebih baik.

Terima kasih kepada yang tidak putus-putus memberikan semangat untuk teruskan perjuangan.

Semoga Allah SWT membalas jasa kalian dengan terbaik di hari yang mendatang dan hari perhitungan amalan.

Sahabat itu dilihat dari agama; Setinggi-tinggi ukhuwwah ialah ithar (mengutamakan orang lain dari kepentingan dirinya), manakala serendah- rendah ukhuwwah ialah salamatus sodri (berbaik sangka)…”

Bergiat dalam penulisan blog bermula pada tahun 2010. Berkongsi tentang informasi, tips, teknik, kesihatan, pendidikan, bisnes dan gaya hidup yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Pendapat saya mungkin berubah-ubah dari semasa ke semasa. Terima kasih.

24 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!