5 Rujukan Kaji Kata Kunci

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

Kata kunci sangat penting dalam sesuatu penulisan, namun kekurangan idea dan pengetahuan mungkin menghalang sedikit fokus kita untuk capai target yang ditentukan. 5 rujukan kaji kata kunci ini saya dapat emel seawal pagi ini, walau ringkas tapi berguna.

Peranan mengetahui kata kunci atau keyword sangat perlu bagi mereka yang mementingkan penulisan yang berkualiti, saya sendiri pun masih dalam proses pembelajaran.

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

Penulisan yang tepat pada kata kunci boleh menghasilkan SERP yang bagus seperti Top 10 di Google Search – adakah ini betul?

#1 – Google Keyword Tools

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

When people search on Google using one of your keywords, your ad may appear next to the search results. Now you’re advertising to an audience that’s already interested in you.

#2 – Google Trends

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

Boleh lihat kekerapan keyword yang bermain di Google.

#3 – Wordtracker

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

Versi berbayar mempunyai analytic yang lebih mendalam seperti kekerapan, populariti

#4 – SEO Book Tools

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

Versi berbayar dilihat lebih bagus dan ada kelebihannya.

#5 – SEMRush

5 Rujukan Kaji Kata Kunci

SEM Rush menyediakan tool seperti SEO & SEM PROS dan MARKETING PROS

Dari Penulis

Saya pun masih baru dalam bab keyword dan SEO ini. Tak ramai orang kita yang bercerita tentang 2 perkara ini kalau ada tidak menyeluruh dan mungkin saya sendiri belum temui.

Entri ini sekadar perkongsian daripada emel yang saya dapat hari ini, semoga sedikit sebanyak membantu. Jika anda ada ilmu tersendiri mengenai rujukan kaji kata kunci atau apa-apa pandangan dan pendapat boleh luahkan secara berhemah di ruangan komen.

Semoga perkongsian ilmu dapat memberi manfaat kepada semua. Terima kasih 🙂

Bergiat dalam penulisan blog bermula pada tahun 2010. Berkongsi tentang informasi, tips, teknik, kesihatan, pendidikan, bisnes dan gaya hidup yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Pendapat saya mungkin berubah-ubah dari semasa ke semasa. Terima kasih.

34 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!