• Home
  • /
  • Tips
  • /
  • 4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi
4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi ini saya ada terbaca status yang dimuat naikkan oleh seorang sahabat di Facebook tempoh hari, apa yang menarik perhatian saya sehingga saya ingin membaca status tersebut walaupun panjang sekali ialah adalah mengenai beliau dan isteri beliau hidup bebas daripada hutang.

Ketika isu sedang rancak dimainkan mengenai hutang PTPTN, ramai yang tersenyum terutama mereka yang tidak meminjam PTPTN dan lebih mengkagumkan lagi buat mereka yang sudah berjaya melangsaikan hutang PTPTN mereka.

Namun saya berminat mengulas kembali isi-isi penting Prinsip Asas Kewangan Peribadi beliau sebagai seorang yang kini berada dalam cabaran ekonomi hari demi hari.

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

Kenapa kita harus  meletakkan asas dalam kewangan peribadi kita sejak kita mula bekerja mahupun sejak daripada belajar lagi? – Sebabnya supaya kita tidak menjadi hamba kepada duit dan kebendaan semata-mata.

Bukan mudah mengawal perbelanjaan kita seharian ataupun dalam sebulan, ada yang terniat “bulan ini aku ingin berjimat” namun bila 2 minggu kemudian macam-maca sudah terbeli walaupun dalam keadaan sedar sekalipun.

Adakah itu kali pertama kita pegang duit ataupun gugup mempunyai wang yang banyak?

Prinsip #1 : Pembelian Secara Tunai

Salahkah kita membeli secara ansurans atau hutang? Salah tidak salah,  namun ini adalah strategi bagi anda mengawal pengeluaran wang setiap bulan anda hanya untuk membayar hutang tidak penting seperti hutang membeli barang-barangan sedangkan jika anda kumpul dahulu wang anda mampu membelinya secara tunai.

Pembelian secara tunai ini adalah terkecuali bagi pembelian rumah dan kenderaan kerana itu memang tidak dapat dielakkan.

Membeli secara tunai mampu membantu anda daripada dikekang hutang yang sekecil-kecilnya kemudian menjadi beban setiap bulan.

Beli secara tunai ini membantu kita mengagak bulan ini, apakah yang kita akan beli dan proses pembelian tersebut selesai sekali gus sahaja dan seterusnya kita boleh merancang perbelanjaan kita pula pada bulan hadapan.

Prinsip #2 : Hidup Di Bawah Kemampuan Bukan Ikut Kemampuan

Tertarik dengan prinsip hidup ini, dalam erti kata mudah kita amalkan hidup bersederhana. Kenapa perlu bergaya kalau kita tak ada duit yang banyak atau duit yang kita ada cukup-cukup makan saja.

Budaya hari ini terlalu mengejar kemewahan dan kecanggihan mengikut peredaran masa sehingga menyeksa diri sendiri.

Elakkan diri kita daripada membeli barangan yang sangat tidak memerlukan walaupun kelihatan cantik pada pandangan mata namun lihatlah pada fungsinya sendiri adakah kita betul-betul memerlukannya atau sekadar hanya ingin memiliki?

Tak boleh ke bergaya sedikit?

Boleh tapi kena ada caranya, contoh ada orang bergaya dengan baju yang cantik tapi harganya berpatutan dan ada orang bergaya canti tapi harganya mahal. Mana satu yang anda mahu?

Membeli di Zalora Malaysia dengan pelbagai pilihan dan harga yang berpatutan…”

Mestilah harga yang murah tapi ada gayanya, kalau berminat lihat baju-baju yang cantik dan bergaya mengikut harga yang anda mampu di Zalora, puas hati tak terperi.

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

Prinsip #3 : Mulakan Tabiat Menyimpan

Inilah tabiat yang paling sukar apabila kita bermula sejak kita bekerja lagi, menyimpan bukannya membebankan tapi akan memudahkan kita pada masa akan datang.

Tabiat ini tidak menjadi berat bagi mereka yang sudah dalam amalkan sejak dari bangku sekolah lagi tapi agak sukar bagi kita yang baru ingin bermula.

Simpan sedikit demi sedikit tidak kisah asalkan ada usaha dan berpanjangan.

Untuk apa kita perlu menyimpan sedangkan kita sudah bekerja?

Duit dalam simpanan kita, bukan bererti untuk disimpan selama-lamanya ia mungkin berguna pada ketika:

  • Mengalami kecederaan atau kemalangan atau jatuh sakit
  • Menampung kebocorang perbelanjaan dihujung bulan
  • Mengukuhkan ekonomi peribadi bagi jangka masa panjang
  • Penting untuk pendidikan anak-anak masa hadapan

Prinsip #4 : Bina Pendapatan Kedua

Ini penting lagi-lagi cabaran ekonomi semakin meningkat. Pendapatan bulanan tidak mencukupi bagi seisi rumah lagi pada hari ini.

Kebanyakannya tidak mempunyai kewangan yang lebih selepas berbelanja barang-barang keperluan dan pembayaran yang penting.

Walaupun kebanyakan isi rumah pada hari ini juga suami dan isteri masing-masing bekerja namun lebihan wang selepas berbelanja masih tidak mencukupi.

Bina pendapatan kedua dengan beberapa sumber lain, sama ada buat duit online ke menulis blog ke buat perniagaan  sampingan yang tidak membebankan sehingga mengganggu kerja yang utama.

Hari ini orang bujang pun sudah dilingkupi dengan hutang walaupun belum bekerja lagi, jangan anggap orang yang sudah bekerja dan berumah tangga sahaja yang mempunyai hutang.

Pendapatan kedua mampu membantu menampung pendapatan utama, jika pendapatan kedua anda adalah berbentuk perniagaan ia memerlukan masa untuk menjadi lebih efektif dan berkesan. Apa yang perlu ialah usaha dan berterusan dalam menjana pendapatan kedua ini.

Daripada penulis…

Saya bukanlah seorang yang pakar dalam 4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi, namun daripada penulisan ini juga mampu membuatkan saya ingin cuba mempraktikkan apa yang diterjemahkan dan diulas kembali oleh saya.

Mungkin anda seorang pembaca yang bijaksana dan mahir dalam kewangan ini boleh tinggalkan komentar positif dan membina di ruangan komen di bawah.

Wassalam 🙂

Bergiat dalam penulisan blog bermula pada tahun 2010. Berkongsi tentang informasi, tips, teknik, kesihatan, pendidikan, bisnes dan gaya hidup yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Pendapat saya mungkin berubah-ubah dari semasa ke semasa. Terima kasih.

23 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!