Tips Masuk Universiti

Ramai yang sedang berbicara tentang tips masuk universiti atau kat Twitter penuh dengan #TipsMasukU. Pertama sekali ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada mereka yang berjaya mendapat tempat di Universiti. Ramai yang gembira apabila keputusan UPU dikeluarkan.

Sudah bersedia untuk menempuhi 3 hingga tahun dunia ranjau sebagai seorang Mahasiswa dan Mahasiswi? Tahun ini anda anda bakal bergelar seorang penuntut ilmu iaitu Mahasiswa dan Mahasiswi. Bukan lagi pelajar sekolah menengah, mungkin dah ada yang rasa dewasa berbanding budak-budak sekolah.

 

Himpunan Tweet Tips Masuk Universiti

Tips Masuk Universiti

Apa persediaan dah buat dan masuk U? Mungkin dah boleh mula untuk membeli peralatan dan barang-barang keperluan sedikit demi sedikit. Tapi sebelum itu kita hayati dahulu Himpunan Tips Masuk Universiti ini:

  • First follow the rules, second follow the first the step. Third break the rules.
  • Carilah kawan yang boleh susah senang dengan kau supaya kau boleh ambil makanan dalam almari dia tanpa ragu.
  • Yang junior baru masuk U jangan mudah terpikat dengan abnag-abang kat kolej. Sebab ramai lagi yang hensem duduk rumah sewa.
  • Take care of prayers, aurat and attitude. Spend more time for the Quran too. Don’t neglect the basic things as a Muslim.
  • Kata Imam Syafi’e: “Tak tahan penatnya belajar, jadi tanggunglah sakitnya kebodohan”.
  • Semester awal kau bersungguh nak dapat 4.0. Itu biasa, budak baru. Sem-sem akhir kau dapat atas 3 pun dah syukur. Kau lebih relaks.
  • Not everyone around you is your friend and not everyone that ‘tegur’ your mistakes is your enemy. Or it could be both better yet.
  • Jangan pergi sana, sekadar habiskan masa dan duit mak ayah. Belajar sungguh-sungguh, buat mereka bangga.
  • Pastikan fokus kepada belajar bukan bercinta supaya nanti dapat gaji tinggi jaga elok ibu ayah.
  • Bukan sekadar tempat untuk pointer tapi lebih pada untuk asah bakat kau dalam handle manusia, deadline dan masalah hidup yang datang.
  • Tak payah letak kau course apa kat bio twitter tu. Keep things low key let your success make the noise.
  • Jangan samseng, ikut nasihat pensyarah. Walaupun dia jenis kaki sentap. Tolonglah dia ada hati dan perasaan seperti anda.
  • SPEAK ENGLISH. Tak kisah kalau broken ke Manglish ke Singlish ke, the more you use it, the more you will improve.
  • If you’re good in English, don’t let anyone know. They’ll just make use of you.
  • Always act stupid in front of your coursemates, then bila dapat result, boom, dekan
  • Jangan percaaya dengan ayat member “Weh aku tak study lagi doe”.
  • Stop comparing between courses. Semua sama je. Kau ambik apa pun, kalau kau bangang, bangang jugak. Usaha masing-masing weh.
  • Jangan hidup untuk 3K – kelas – kafe – katil Sebab nanti mengundang Big K “KEKOSONGAN”.
  • Jangan lupa mandi kalau kelas pagi.
  • Just be yourself. Kalau kau biasa makan roti canai 2 keping makan je 2 keping. Jangan makan sekeping nanti lapar kau yang menyesal.
  • Junior jangan buat stail.
  • Junior jangan conquer court futsal.
  • Takda kawan nak datang kat kau ajar satu-satu. Ambil tahu semua benda sendiri, usaha sendiri. Jangan tunggu kawan.
  • Hati-hati pilih kawan. Tak semestinya diaorang suka dengan kau. Zaman sekarang susah nak percayakan orang sangat.
  • Suka masuk Universiti. Rasa dah besar tapi jangan seronok je. Ingat Allah, selalu beribadah. Ingat Mak Ayah, banyakkan belajar.
  • Pandai-pandai pilih kawan. Jangan ada kawan yang sneaky dan selalu ada agenda udang di sebalik batu.
  • Jangan biarkan kawan kau lapar sebab dia akan beli makanan dan kau boleh tumpang makan sekali.
  • Don’t get really affected by your carry marks, just focus on your paper.
  • Bila lecturer masuk bilik kuliah, no need to “stand up class”.
  • Belajarlah bersungguh-sungguh dari mula masuk sampailah grad. Contohilah currency Malaysia sekarang yang mencapai 4 Flat.
  • Learn to be independent. Its ok to makan alone, pergi library alone, jumpa lecturer alone. Its okay!
  • Jangan berlagak dengan kos kau dapat. Just sebab kau dapat kos yang gempak, tak semestinya akan dapat kerja yang gempak.
  • Tak payahlah tips-tips bagai. Dah dapat masuk U, buat yang terbaik. Nak tengok parents happy.

 


Bergiat dalam penulisan blog bermula pada tahun 2010. Berkongsi tentang informasi, tips, teknik, kesihatan, pendidikan, bisnes dan gaya hidup yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Pendapat saya mungkin berubah-ubah dari semasa ke semasa. Terima kasih.

10 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

error: Content is protected !!