Cara Beli Rumah Lelong

Cara Beli Rumah Lelong

Cara beli rumah lelong manakah yang sesuai pada hari ini memandangkan banyak kewujudan rumah-rumah baru yang tidak mampu dibeli oleh warga Bumiputra hari ini. Ini amat membimbangkan buat generasi yang akan datang memandangkan kos tanggung sara diri juga semakin meningkat hari demi hari.

Setiap kali peningkatan kos jualan bahan api begitu juga memberi impak kepada harga pasaran yang lain termasuklah rumah.

Kos untuk bahan asas membina sebuah rumah bukan sahaja meningkat secara berselang-seli namun kos akhir iaitu total kos pembinaan dan kos upah kontraktor juga turut mengambil kita faktor utama dalam penjualan sebuah rumah.

Apa Itu Rumah Lelong?

Cara Beli Rumah Lelong

Rumah lelong wujud kerana pemilik terdahulu rumah tersebut gagal menjelaskan bayaran pinjaman kepada bank seperti tertakluk dalam perjanjian asal pinjaman kewangan untuk beli rumah.

Rumah lelong boleh ada dalam pelbagai rupa, tidak semestinya rumah-rumah teres biasa malah terdapat juga rumah bertaraf banglo, villa dan juga apartment turut menjadi status lelong.

Kegagalan pengurusan kewangan secara sistematik telah menyebabkan aset besar seperti rumah ini bertukar status kepada lelong secara tidak langsung.

Boleh juga terjadi jika tersilap langkah pemilik asal rumah ini digelar sebagai bankrup!

Cara Beli Rumah Lelong

Cara Beli Rumah Lelong

Cara beli rumah lelong memang tidak terlalu sukar, namun proses dan cara yang betul akan memastikan kita tidak terjerat di depan hari.

Beberapa perkara yang harus kita ambil sebagai isu penting dalam pemilihan rumah lelong adalah seperti berikut:

  • Info yang lebih mendalam tentang rumah lelong
  • Pengisytiharan rumah lelong daripada pihak mana?
  • Kenal pasti potensi kawasan rumah lelong diumumkan
  • Kondisi luar dan dalam rumah lelong tersebut
  • Informasi mengenai kos tersembunyi penyelenggaraan rumah lelong
  • Perbandingan harga rumah lelong dengan rumah baru kawasan sama

Kekurangan info dan maklumat yang jelas dalam beberapa aspek pemilihan rumah lelong akan menyebabkan kita mengalami kerugian sebelum miliki rumah lelong tersebut.

Kebanyakan rumah lelong mempunyai kos penyelenggaraan tersembunyi akibat peninggalan yang lama oleh pemilik sebelum ini.

Tips Mudah Beli Rumah Lelong

Walaupun kita bukan seorang pakar hartanah sekalipun, kebijakan kita berfikir mampu menyelamatkan diri kita dan memberikan keuntungan dua belah pihak dalam membeli rumah lelong.

Sebagai seorang tidak terlalu arif dalam proses pembelian rumah lelong, anda disarankan supaya:

  • Sediakan wang tunai, bank draf dan salinan kad pengenalan
  • Membeli rumah lelong mengikut harga logik dan tahun siap rumah
  • Menggunakan agen yang boleh dipercayai

Kisah Bagaimana Tiada Duit Boleh Beli Rumah Dengan Modal Minima

Bergiat dalam penulisan blog bermula pada tahun 2010. Berkongsi tentang informasi, tips, teknik, kesihatan, pendidikan, bisnes dan gaya hidup yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Pendapat saya mungkin berubah-ubah dari semasa ke semasa. Terima kasih.

83 Comments

  • Amran
    Twitter:

    November 16, 2013 at 11:10 AM

    hati-hati membeli rumah lelong. aku pernah terkena dengan ajen yang langsi. ingatkan dia nak membantu, tapi rupanya main harga dengan “customer” lain. mereka dah berpakat nak target berapa harga yang dia nak. so dia akan panggil kengkawan dia bid sekali. tu yang harga boleh naik macam nak gila walaupun rumah lelong.
    Amran recently posted…Ayah pecah amanahMy Profile

    Reply
  • adek wahab

    December 13, 2013 at 2:33 PM

    Salam tuan rumah, sy nak beli rumah lelong….dah ada rumah, dah tgok luar dlm, rumah basic, tak pernah org duduk, api tak pasang lagi, air pon tak ada meter lagi…..semalam baru call agen, die dah daftarkan, dan die kata tggu surat lelong kuar…..ujung bulan ni tarikh lelong…..harga mmg murah….lepas daftar…apa step selepas ni, dan apa yg paling penting tuk sy berjaga2 supaya tidak tertipu…..tq

    Reply
  • Muhamad ali

    February 1, 2014 at 1:41 PM

    Salam.. Saya berminat untuk membeli rumah lelong, harga rumah hanya rm50k sebab kawasan banjir. Oleh sebab masalah keluarga saya terpaksa pindah secepat yang mungkin. Walaupun dah mencari rumah sewa tiada yang murah semua dalam rm500 sebulan.

    Saya ada call agent dan akan ke rumah tersebut untuk melihat keadaannya..

    Apa yang saya tahu, jika kita pasti rumah yang dipilih kita perlukan :
    1. Bank draff 5% bayaran
    2. Salianan ic bawa sekali dengan bank draff masa bid
    3. Buat loan dengan bank

    Boleh bagi detail tak macam mana? Takut tertipu dan rugi.

    Reply
  • Adikchiek

    February 20, 2014 at 5:52 PM

    Alhamdulillah. I pun dah berjaya berli rumah lelong dua tahun sudah. Dapat rumah flat tingkat top floor. Masa hari bid tu ,siap tertinggal ic lagi kat dlm printer kat umah lagi. Nasib baik Bawak ic fotostat.

    Datang masa tu ngan kawan je.masa first datang tempat auction tu memang ada ulat yg tegur2 kita . Tapi buat tak layan je. Dan dah set nak berhenti pada harga 37k. Nasib baik bro yang bid untuk umah tu berhenti 36k. Yg i nampak bro tu meman nampak sangat gemuruh. Yg heran ramai gak yang bid rumah lain sampai harga mencecah lebih dari harga pasaran. Rugi lah klu mcm tu..

    Masa first i memang . Perkara pertama adalah siapkan semua dokument untuk submit loan. Dalam masa yg sama Google cari lawyer. Dah dapat lawyer yg expert Handle rumah lelong senang lah.i terus bagi snp pada lawyer. Lawyer tu tak ambil sebarang caj awal. Dia terus buat kerja sementara tunggu loan lulus. lengkap je dokument i terus submit loan ke beberapa bank. Pergi sendiri jek. Kalau ada kenal org bank lagi bagus.

    Hampir sebulan baru bank lulus loan. Pb bank bagi 24k je. Cimb bagi 29k je. So selebihnya tambah sendiri. Nasib baik lawyer tu sempat sattle disbushment loan dalam masa 3bulan tu. Seminggu lepas menang tu memang dah usha dan panggil orang bukak kunci rumah. Upah rm50. Time tu semua surat hutang iwk rm100,syabas rm700 dan JMB rm800, Mbpj rm600. Dah sampai surat merah dari lawyer semua. Nasib baik ada kredit card. Memang pening kepala sebab semua nak kena sattle. Yg mana boleh claim balik kat bank pe lelong ,boleh claim ngan lawyer nanti.

    Reply
  • Adikchiek

    February 20, 2014 at 8:44 PM

    SHmmm i actualy dah lama ingat nak tulis blog pasal experiance i beli rumah lelong ni. asyik tertangguh je Sampai malas lak nak tulis blog. Okey nak sambung cerita tadi.. Masa i decide nak beli rumah tu i cuma ada dalam bank lebih kurang rm10k je. Harga reserve price rumah tu rm24k. Seminggu sebelum auction i dah survey rumah tu,dah cek peti surat tengok surat2 bil elektrik dan lain2 surat yg ada tertinggal dlm box letter tu. Yg i dapat tengok masa tu cuma bil tnb dan JMB dan surat iwk..
    Selain tu i pun ada gak Gi pejabat tanah cek pasal maklumat rumah masih belum kuar Strata dan pemaju tak ada sebarang tunggakan cukai tanah. Then pergi Pulak pejabat suk..just cek je..

    Time nak bukak kunci rumah tu memang rasa takut2 jugak. Takut sebab rumah tu belum sah lagi milik kita sebab loan belum disbushment . Sbb dah lama perati and confirm rumah tu tak ada org duduk,tu yang berani upah org buka kunci tu. Masa masuk rumah tu . Dapat tengok ada bocor dari siling. Ada dua tempat berlainan. Nampak kesan kaki org panjat siling. Db board elektrik dah kosong. Lepas tu dalam toilet nampak kotor sikit dan berbau. Dalam minggu tu jugak panggil Indon nak tanya pasal repair siling liking tu. Dia kata caj rm250 untuk baiki bumbung dan betulkan toilet yg berbau tu. Elektrik dan air memang tak ada dan masa tu. Then interview jiran situ. Dia kata dia sewa rumah situ rm280. Dlm hati kata : murah nye….tapi tak apa lah janji dapat rumah sendiri. Then after 3bulAn lepas tu. Bila lawyer kata loan dah disbush je. I teruskan step seterusnya nak ok kan balik rumah tu. Pergi JMB dulu report liking atas siling dan ada kuar bau dan liking kat tempat paip saluran udara toilet. JMB cover sebab rumah top floor. Bayar je tunggakan JMB dlm rm300. Lusanya JMB terus repair kerosakan siling tu. Tnb pulak, Bawak bill dia orang cek belum potong elektrik lagi. I pun ada pinjam tangga, cek jengok dalam siling,dah berterabur semua tinggal paip. Wayar cable dah kena curi. Yang ni i buat sendiri je dengan seorang kawan. Semua wiring dan db board pasang sendiri balik. Lampu mentol semua pasang sendiri jek. Then bila siap wiring i panggil wireman lain suh sambungkan wiring dari meter ke db board. Wireman tu tak buat sambung baru . Dia just sambungkan wire yg diputuskan tu dengan tape hitam jek. Alahai…i tak puas hati. I Mintak tolong member tambah lagi tape biar tebal sikit penebat. Sepatutnya depa buat sambungan baru cable direct dri meter ke db board.. Settle wiring pergi tukar nama kat tnb dan minta dia orang letak fius sebab fius meter dah kena curi. Masaalah air yg paling problem sebab dan 3kali ulang alik asyik kata kena plug ferruler je. Nak sambung balik kena Settle semua bayar tertunggak dan bayar rm400 lagi kena pakai kontraktor berdaftar sebab dah kena plug ferruler ni. Kali keempat datang jumpa lah akak yg baik hati,sebab dia pun tengok i mcm org dlm kesusahan je .dia cek and cakap belum kena kunci plug ferruler lagi so bole cari kontraktor sendiri yg berdaftar . Cari sendiri then jumpa yg caj rm150 untuk pasang meter syabas .Alhamdulillah Settle jugak. Masuk je air terus cuci sendiri rumah .cat sendiri jugak. Then advertise iklan. Letak rm400 dalam mudah.com . Berebut2 sampai 9 orang wat appointment nak Jumaat serentak. Memang sekejap dapat penyewa.

    Leong auctioner perlukan 5% deposit untuk bid rumah tu. Bila kita menang so kita kena submit loan bank. Dalam syarat bank deposit kena 10% so kena tambah lagi 5% duit deposit tu . Sebab i kerja sendiri so memang susah nak dapat loan. Pasal lawyer Pulak. I just hubungi lawyer melalui emeil je. Just pergi jumpa dia kat office masa submit dokument P.O.s tu and datang kali ketiga time dah sattle disbushment loan and datang sebab nak bayar lawyer fee..time bayar lawyer fee tu baru tahu yg i kena bayar kat pemaju rumah rm1050 . Kalau tak silap hutang owner lama dengan pemaju tu kot. Lawyer tu kat boleh pergi bayar sendiri kat pejabat pemaju,atau nak bayar cash atau cek untuk lawyer tolong bayar kan. Then i decide pakai cek sendiri tulis atas nama pemaju serahkan ke lawyer tu.

    Reply
  • Adikchiek

    February 20, 2014 at 8:57 PM

    Sory ha… Panjang lebar komen.. Just nak sharing pengalaman yg sikit2 ni. Tapi rasa berguna untuk org lain.. Target dalam tahun ni kalau ada rezeki nak beli satu lagi rumah kedua. Kerja sendiri je,bisnes kecik tapi bertambah baik. Rumah kedua ni target nak yg harga rm150k . Tak berani bid rumah lelong risau bank tak nak bagi loan sebab bisnes jenis kecik je dan tak ada pekerja pun. Just kerja sendiri.tapi ,memang ada register kat ssm. So kali ni ingat nak try cek loan cimb melalui online.. Kalau bank boleh bagi loan baru nak cari rumah. Sekarang Company sye cuma masuk dlm bank rm4500 je setiap bulan . Then every month tranfer ke acc Myban rm3800. Then tiap2 bln masuk asb rm1000. And akhir bulan memang dalam mybank akan tinggal rm10-30 je. Sebab semua comitment lain sye bayar tepat masa. Entah bank sudi ke idak bagi loan rm150k klu buat mcm ni..

    Reply
  • Hakim

    March 16, 2014 at 1:06 PM

    Sape ade pengalaman beli rumah lelong tapi still ade org duduk lgi rumah tu?dan mcm mane nak nego suruh diorang pindah rumah?boleh tolong share pengalaman?

    Reply
  • Adikchiek

    March 27, 2014 at 9:44 PM

    Beli rumah lelong memang boleh untung if beli 30-40% BELOW market price. Tapi heran gak sbb banyak org bid melebihi harga pasaran subsale. Bulan ni i pergi view rumah lelong mawar apartment di Rawang. Reserve price rm24k .15 orang bid rumah tu. Last harga sampai 81k kalau tak silap. Bank pelelong tak tanggung bil2 tertunggak ,I dah pi cek kat JMB situ tertunggak 10k.. Belum lagi campur bil2 lain dan kerosakan rumah. Sewa kat situ rm300-350. Harga subsale unit kat situ biasanya rm60-70k. Maybe yg menang bid tu tak selidik betul2 tu. Hentam saja lah labu..

    Reply
  • AnakBapak

    April 29, 2014 at 10:17 PM

    Salam sume! Saya nak beli umah flat lelong seksyen 10 wangsa maju rm70k. Ada agen kat sini yg boleh bantu sehingga proses lelong kat mahkamah? TQ n wasalam

    Reply
  • Teroka Rumah Lelong

    May 28, 2014 at 10:46 AM

    Alhamdulillah. Coretan Adikchiek amat bermanfaat, memberi sinar dlm pencarian ilmu mengenai rumah lelong. Terima kasih.

    Reply
  • adikchiek

    August 7, 2014 at 7:51 AM

    Ada 2 lawyer yg bagus.
    1) anda boleh dapat contact number dari salsalim.blogspot (yg ni sye belum pernah cuba perkhidmatan beliau, tapi dari pembacaan blog beliau sye yakin beliau boleh bagi perkhidmatan terbaik)

    2) lawyer yg saya pernah pakai untuk urusan rumah lelong pertama saya ( boleh hubungi emeil beliau ejja77@yahoo.com)
    Sory tak berani bagi personal contact number dia, nanti dia akan bagi sendiri pada anda, tapi tiap kali saya emeil atau whatsapp dia akan balas.

    Reply
  • adikchiek

    August 7, 2014 at 1:54 PM

    Alhamdulillah .Sekarang sye pun tengah dalam proses beli rumah subsale harga rm123k, rumah ni problem sikit sebab masih master title walaupun dah 20tahun usia rumah, devaloper dah bankrup sejak 2004, then awal bulan Mac 2014 propiator /pemilik tanah Pulak difailkan bankrup. Liquidator untuk devaloper adalah goverment punya pegawai penerima yg Handle (Maybe lambat boleh dapat letter confirmation) . Dan liquidator untuk pemilik tanah adalah dari private liquidator (so boleh dapat cepat sikit letter confirmation)

    Alhamdullilah. Loan sye kali ni cepat sikit lulus. Cuma awal2 tu sangkut harga market value. Semua valuer bank dan yg sye contac sendiri just bagi rm110k maxima. Hampir dekat dua minggu sye hold proses submit loan ke hq sbb nak cari valuer yg boleh bagi harga tinggi sikit. And last minggu kedua sye mmg ingat nat proced dengan harga rm110k tu je, but last minit dapat contac valuer yg bagi market valuer rm125k, then ada juga beberapa valuer lain yg boleh bagi valuer yg boleh bagi 117k dan 123k. (Sebenarnya itu kira nasib baik sye sbb actualy dalam data base semua valuer baru di update harga market value tersebut, sebab memang minggu yg sebelumnya 6valuer public bank just bagi rm110k, cimb manager lak ckp dah bertekak dengan valuer dia Mintak harga tinggi n tak bagi juga, then sye sendiri ada minta mortgage agent cek value, dia pun bagi harga yg sama. ) mengikut apa yg sye baca di web valuer , actualy dalam sistem data base valuer hanya akan update harga 6bulan sekali, iaitu dicember dan Jun. So i think minggu ketiga Jun mereka update harga baru market price,that why boleh dapat market value yg tinggi tu

    Lepas dapat valuer yg bagi harga tinggi tu sye terus bagi contac dan nama syaritkat valuation tu pada bank cimb dan public. And alhamdulillah seminggu lepas tu loan sye dah approve. Cimb bagi 80% blr -1.7 islamic siling rate .Public bagi 90% blr -2.2 islamic non siling rate

    Reply
  • adikchiek

    August 8, 2014 at 10:08 PM

    Alhamdulillah .Sekarang sye pun tengah dalam proses beli rumah subsale harga rm123k, rumah ni problem sikit sebab masih master title walaupun dah 20tahun usia rumah, devaloper dah bankrup sejak 2004, then awal bulan Mac 2014 propiator /pemilik tanah Pulak difailkan bankrup. Liquidator untuk devaloper adalah goverment punya pegawai penerima yg Handle (Maybe lambat boleh dapat letter confirmation) . Dan liquidator untuk pemilik tanah adalah dari private liquidator (so boleh dapat cepat sikit letter confirmation)

    Alhamdullilah. Loan sye kali ni cepat sikit lulus. Cuma awal2 tu sangkut harga market value. Semua valuer bank dan yg sye contac sendiri just bagi rm110k maxima. Hampir dekat dua minggu sye hold proses submit loan ke hq sbb nak cari valuer yg boleh bagi harga tinggi sikit. And last minggu kedua sye mmg ingat nat proced dengan harga rm110k tu je, but last minit dapat contac valuer yg bagi market valuer rm125k, then ada juga beberapa valuer lain yg boleh bagi valuer yg boleh bagi 117k dan 123k. (Sebenarnya itu kira nasib baik sye sbb actualy dalam data base semua valuer baru di update harga market value tersebut, sebab memang minggu yg sebelumnya 6valuer public bank just bagi rm110k, cimb manager lak ckp dah bertekak dengan valuer dia Mintak harga tinggi n tak bagi juga, then sye sendiri ada minta mortgage agent cek value, dia pun bagi harga yg sama. ) mengikut apa yg sye baca di web valuer , actualy dalam sistem data base valuer hanya akan update harga 6bulan sekali, iaitu dicember dan Jun. So i think minggu ketiga Jun mereka update harga baru market price,that why boleh dapat market value yg tinggi tu

    Lepas dapat valuer yg bagi harga tinggi tu sye terus bagi contac dan nama syaritkat valuation tu pada bank cimb dan public. And alhamdulillah seminggu lepas tu loan sye dah approve. Cimb bagi 80% blr -1.7 islamic siling rate .Public bagi 90% blr -2.2 islamic non siling rate

    Sekian terima kasih

    Reply
  • Adikchiek

    August 19, 2014 at 7:13 PM

    Tumpang lalu tt. Jemput lah datang ke adikchiek.blogspot. (Baru je start tulis blog pertama : mengenai pengalaman beli rumah lelong pertama. Sekarang sye tngh proses beli rumah kedua juga. . Insyaalah akan dikongsikan lebih detail untuk semua. Thank you

    Reply
  • adikchiek

    August 30, 2014 at 8:21 PM

    Rumah kedua ni, banyak betul yg sye belajar…sye sekarang pembeli ke3. Pembeli ke2 beli cash thn 2012. Then lawyer dia buat kerja just cincai sikit. Iaitu tak serve pihak liquidator/devaloper. So lawyer sye skarang kena wat balik proses yg sepatutnya dibuat pd thn 2012 tu..(dlm rekod devaloper still owner pertama sebagai pemilik). Lawyer yg sye pakai sekarang snp lain, lawyer loan lawyer yg buat kes rumah lelong dulu… Lawyer snp sye sekarang pun memang tip top kerja…biasanya pembeli penjual ketuk lawyer wat kerja…ni lawyer snp lak yg kejar kita orang…hu hu…lawyer lama owner tu,,sangat susah berurusan.,,, nasib baik lawyer snp ni push! Betul2 push punya…almaklumlah rumah dah bankrup +++ nak kena serve balik kes lama owner dengan liquidator tu…macam2 surat lawyer tu kena prepared antara liquidator dan owner… Klu lawyer lain sye not sure lah mcm mana mereka bekerja…but yang snp ni siap explain detail setiap kertas yg nak kena sign tu untuk apa…
    Yang lawyer loan sekarang pun cepat juga kerja..but kena follow lawyer snp juga untuk dapatkan letter confirm liquidator. Lawyer snp sekarang lak risau sebab JMB/devaloper tak ambil master polisi fire insurans untuk keseluruhan bangunan (klu ikutkan akta strata title ,setiap bangunan berstrata wajib beli master fire insurans) so lawyer snp risaulah sbb klu tak silap dia pra syarat bank release loan adalah perlu ada sijil fire insurans. (Lawyer snp tak ada hak umtuk call banker untuk bincang benda tu)
    So sye sendiri call banker cakap ngan staf yg sye apply loan dulu suh beli awal fire insurans atas nama sye ,banker tu cuma bahagian Sales, so dia sambungkan call ke staff yg incharge. Staf tu mcm garang sikit ,tak sempat nak explain dia dah tembak kita,kata, tak perlu risau, sbb bank akan beli fire insurans time bank releasekan duit pembeli… So sye sekarang pun still risau kot staf yg incharge tu ingat rumah tu mcm kes biasa rumah2 lain yg JMB dah ambil master fire insurans…
    Satu lagi nak bagi tahu, spa yg kita sign ,tak semestinya efective pada tarikh kita sign atau di setem kan, ianya start effectif lepas dapat confirmation letter dari devaloper/liquidator /letter confirmation pejabat tanah (kes rumah leasehold ) klu rumah Freehold ,adalah pd tarih setem dimatikan. Effectif date = bermulanya tarikh 3bulan untuk selesaikan bayaran harga rumah.

    Reply
    • shida

      February 5, 2015 at 3:26 PM

      salam saudara. sy ingin bertanya. menandangkan kes kita hampir sama. 🙂 , sy bercadang nak beli rumah secara cash memandangkan rumah tersebut bawah 30k. sy dah pun bertanya title rumah tersebut. dan masih lagi master title walau lebih 20tahun. owner yang sekarang adalah owner kedua dan jika sy setuju sy adalah owner ke3. dari segi hakmilik tu bagaimana saudara? sebab blm dapat lagi strata title . tetapi pemaju masih ada.

      Reply
  • azam

    October 14, 2014 at 5:15 PM

    kalau rumah dah kena lelong , apa yg terjadi pada tuan rumah asal tu…bayaran bulanan masih kena bayar atau sebaliknya…di mana pula tuan rumah tu nak menginap, balik kampung ker..separuh bayaran yg telah di byr tu dpt semuala atau burn cam tu jer…

    Reply
  • saraa

    February 6, 2015 at 9:42 AM

    salam saudari, sy berminat nak beli rumah. saya dapat tahu rumah tersebut adalah rumah drpada lelongan. bermakne sy pembeli ke3. pembeli kedua beli dari lelong bank. boleh ke pembeli kedua jual rumah tu kepada saya ? pembeli ke2 beli pada bulan 11/2014, dan mahu jual kepada sy pada bulan feb/2015. ada masalah ke kalau rumah tu tak sampi setahun dan penjual ke2 tu mahu jual kepada saya?

    Reply
    • rumah lelong

      March 30, 2015 at 4:55 PM

      kalau semua dah settle tak de masalah..lagipun biasanya rumah lelong kena settle dengan bank dlm masa 90-120 hari.Jadi make sure semua proses lelongan antara penjual dengan bank dah pun complete.

      untuk lagi kepastian dapatkan document yg berkaitan bagi memastikan rumah tersebut adalah milik beliau.

      Reply
    • rumah lelong

      March 30, 2015 at 4:58 PM

      kalau berjaya dlm bidding biasa agen akan dpt certain komisen…brpa banyak komisen bergantung kpd bank…selain dari komisen kerja2 seperti membuat tinjaun ke rumah,tolong check bil utiliti, tolong buat carian di pejabat tanah..semua tu kalau perlukan khidmat dari agen ada caj disini…kalau tak nak kena charge boleh buat sendiri.

      Reply

Leave a Reply to asri Cancel reply

CommentLuv badge

error: Content is protected !!